S osobitim zadovoljstvom podsjećamo vas da je 07.01.1951. godine, u velikoj dvorani Zanatske komore u Zagrebu, održana Osnivačka skupština AUTO MOTO DRUŠTVA ZANATLIJA.
Danas, 07.01.2021. godine obilježavamo 70. obljetnicu našeg i vašeg AMD, AKK, AMK ili bilo kojeg drugog formalnog naziva koji je ZANATLIJA tijekom 70 godina neprekidnog rada koristila.

U 2021. godini kada je 1. travnja 1906. godine, točnije prije 115 godina, u Zagrebu osnovan 1. hrvatski automobilni klub, istovremeno će biti obilježavana i 70. obljetnica ZANATLIJE.
Nisu nam poznati povijesni podaci svih sportskih auto i moto klubova u Hrvatskoj. Ipak vjerujemo, ako ZANATLIJA nije najstarija sportska udruga koja neprekidno djeluje u auto, moto i karting sportovima u Hrvatskoj, tada je sasvim sigurno među najstarijima.

Vjerujemo da ima razloga posebno istaknuti kako je ZANATLIJA bila jedan od tri formalna osnivača Hrvatskog auto i moto športskog saveza (HAMŠS) 1991. godine, a zatim i jedan od tri formalna osnivača Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS) 1997. godine.

Posljednjih godinu dana na sjednicama Predsjedništva AKK ZANATLIJA i AMK ZANATLIJA ZAGREB izlagano je, dogovarano, pa i utvrđeno, mnogo planova vezanih uz proslavu 70. obljetnice Kluba.
Na žalost, posljedice pandemije i potresa u Zagrebu, a dodatno i velika tragedija nakon potresa na Baniji 29.12.2020. godine, iz temelja su promijenili, odnosno odgodili realizaciju mnogih planova.

U ovom trenutku doista ne bi bilo primjereno realizirati svečanost u obliku u kojem je ista bila zamišljena. Nadamo se da će tijekom 2021. godine biti obavljena dovoljna procijepljenost protiv Covida 19 u Hrvatskoj kako bi članove ZANATLIJE, sve drage prijatelje i goste, opet imali priliku pozdraviti „u živo“ na svečanosti koju nakon 70 godina ZANATLIJA zaslužuje. Dakle, vrlo slično svečanosti kakvu je ZANATLIJA organizirala 2016. godine prilikom 65. obljetnice od osnutka i neprekidnog rada.

U nastavku se nalazi poveznica na digitalni izvod iz dijela Monografije izdane povodom 65. obljetnice ZANATLIJE. U istoj su osim skeniranih originalnih dokumenata Osnivačke skupštine iz 1951. godine, navedene i mnoge aktivnosti, odnosno spomenuti su dužnosnici i vrhunski vozači koji su tijekom godina bili članovi ZANATLIJE, ali i obiteljska druženja po kojima je ZANATLIJA poznata od samog osnutka.

http://www.akk-zanatlija.hr/wp-content/uploads/2016/01/65.Povijest-1.pdf

U nastavku se također nalazi i poveznica na galeriju fotografija različitih djelatnosti ZANATLIJE tijekom proteklih godina.

Dragi prijatelji, u nadi da će nam trenutne doista izvanredne okolnosti, u dogledno vrijeme ipak dozvoliti i ponovni osobni susret kako bismo promovirali Monografiju povodom 70. obljetnice, želimo vam uspješniju 2021. godinu nego li je to bila 2020.

Čuvajte sebe i svoje najmilije. Srdačan pozdrav,

AKK ZANATLIJA

AMK ZANATLIJA ZAGREB